A frissítő matcha latte

A matcha latte néhány éve került be a budapesti specialty kávézói kultúrába és nagyon hamar sok rajongója lett ennek az italnak.

A sima matchát, mint japán kultikus tea italt, már sokan régóta ismertük és néhány hazai teaházban már évtizedek óta kapható ez a különlegesség. A matcha ital porított matcha és forróvíz elegyítésével készül. Frissitő, üde, zöld teaital. A matcha sokak szerint igen egészséges, magas vitamin és ásványianyag tartalmú. Talán ez a tea, amely legjobban élénkít az összes tea közül. A matcha és a klasszikus japán zöld tea ugyanabból a tea növényből származik, de a matchát porítják és a vízben szinte teljesen feloldódik, míg a normál zöld teát áztatjuk és a kiáztatott tea leveleket nem fogyasztjuk el.

matcha latte ice

A normál matcha ital tehát már jóideje itt van velünk, a matcha latte azonban tényleg viszonylag új fogalom. A különbség a tejben (vagy növényi tejben) található, ami krémesebbé, sokak számára könnyebben fogyaszthatóvá teszi a matchát, mindeközben megőrizve annak jó tulajdonságait.

A matcha latte talán pont a krémes állaga miatt lett ilyen népszerű, és sokak számára ez a finomabb verzió. Persze a matcha fanatikusak mindig is a tej nélküli matchára fognak szavazni. Egy nagyon drága ceremoniális matcha italt nem is lenne bölcs tejjel vagy növényi tejjel keverni.

A matcha latte többféleképpen készülhet. Mi a Madalban egy kb 70°C fokos meleg vizzel elkevert matcha alapot készítünk és azt, mint egy espresso alap esetében is, felöntjük a gőzölt tejjel. A matcha latte esetén ugyanúgy latte art-ot lehet az italba önteni, mint a hagyományos kávéval készült latte esetén.

A matcha lattenak van jeges verziója is. Nyáron szinte kötelező, az egyik legjobb hűsítő ital. Itt nem gőzöljük fel a tejet, hanem a matcha alapra hideg tejet öntünk és jégkockákkal spékeljük meg. Igazi csodaszer a 30 fokos meleg ellen.

ice matcha latte

Madal Cafe