Doppio a baristák kedvence

Sokaknak ismerős a doppio szó, de vannak akik csak annyit tudnak róla, hogy ez egy hosszú espresso, emiatt szeretnénk röviden bemutatni ennek a kávé italnak a készítését, múltját.

doppio crema

A doppio egy dupla espresso, amit egy dupla méretű, 18-20g-os kosárral rendelkező portafilterrel készítünk az espresso gépen. Azaz azzal, amely végül is az olasz kávékultúrának is az alapja volt, már száz évvel ezelőtt. Mit is jelent ezt pontosan? Egy espresso-hoz 7-10g őrölt kávét használunk, specialty kávés körökben 9-10g-ot. A doppio-hoz ennek duplaját. Igazából mi a Madalban csak dupla portafilterrel készítünk kávékat, és ez igaz a legtöbb komolyabb specialty kávézóra is a világon. Tehát 18-20g kávé örleményt helyezünk a portafilterbe, azt felrakjuk az espresso gépre, és ha a két kifolyós a portafilter alá két db espresso csészét rakunk, akkor két espresso italt kapunk, ha egy nagyobb méretű csészét, akkor egy doppio lesz a végeredmény.

Amíg az elkészült espresso ital űrtaralma kb 30ml, addig a doppioé ennek duplája, 60ml körüli lesz. A doppio tetetén ugyanúgy megjelenik a crema, mint az espresso esetében.

A doppio nem összekeverendő a hosszúra eresztett espresso shottal, azaz a lungoval, amikor is 8-9g kávé örleményből készítünk kávét, de a hagyományos 25-27 másodperc helyett, 40 másodperc feletti extractációs időt használunk. A lungo az olaszoknál több helyen megtalálható, mi azonban nem szeretjük, mert a túl hosszú extractációs idő miatt olyan elemek is kioldódnak a kávéból, amik keserűvé teszik. Tehát ha hosszabb espressot szeretnénk inni, akkor a doppio, azaz dupla espresso amit ajánlunk.

Hasomló, de szintén nem összekeverendő kávéital az americano, amikor egy normál espressohoz forróvizet öntünk. Ebben az esetben nincs túlzott kioldódás mint a lungonál, tehát nem jelenik meg a kesernyés íz, de a hozzáadott víz miatt hígabb lesz a kávé és cremank is minimális lesz. Itt is más lesz tehát az élmény.

Nálunk a legtöbb barista a Madalban doppioval indítja a napot. Egy korai reggelen egy espresso sokszor kevés, és egy igazi koffein adaghoz kell a a dupla espresso.

doppio készítés

Madal Cafe