Coldbrew

A coldbrew a specialty kávé kultúrával jelent meg hazánkban.

Sokan azt gondolják a coldbrew-ról, hogy normál filterkávé és jég összevegyítésével készül, azonban a coldbrew egy teljesen más kivonatolási technikával készülő ital. Amíg a hagyományos filter kávékat 90C fok feletti vízzel készítik és a készítési idő maximum néhány perc, addig a coldbrew teljesen hideg vízzel készül és 12-24 órán át oldódik a vízben. Tehát sokkal hosszabb a kontakt idő, és egy teljesen más ízű, jellegű kávét kapunk, mintha egy sima filterkávét lehűtenénk.

A coldbrew-t tehát hideg vizben áztatjuk és emiatt egy normál 90C fokos kávéhoz képest jóval több kávéörleményt kell használjunk hozzá. A hideg víz ugyanis nem képes adott mennyiségű kávé örleményből olyan hatásfokkal kioldani a kávét.

A hidegen áztatott kávé íze is más lesz. Sokan egy édesebb, karakteresebb kávénak érzik, amely kevésbe savas a normál filter kávéhoz képest.

A colbrew másik érdekes tulajdonsága, hogy az elkészítése után hűtve, akár egy hétig is tárolható. Bármikor elővehető a hűtőből, hogyha egy frissitő nyári kávéra vágyunk. Természetesen igény esetén jégkockát is adhatunk hozzá.

Mi a Madal Cafe-ban a coldbrew-t 12 órán át áztatjuk és szinte mindig etióp kávéból készítjük. Az etióp kávé savassága egy picit csökken, viszont nagyon jól kijönnek a gyümölcsös, florális ízjegyei. Igaz desszertkávé, amely tökéletes párosítás egy sajttortához vagy vegán banánkenyérhez.

coldbrew jéggel

Madal Cafe